Konuşmacımız Orhan Kurulan
/0 Yorumlar/in Genel /tarafından RkAdmin1. Kendinizden bahsedebilir misiniz?
İskenderun doğumluyum, ilkokulu da bir süre orada okudum. Lise ve üniversite yıllarımda İstanbul’daydım. İstanbul Üniversite’si İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Eğitim hayatım genelde sınırlı imkânların olduğu koşullarda geçti. Yapmayı sevdiğim şeylerin peşinde koşuyorum. Perakende, otomotiv, ulaşım, oyun ve birçok sektörde önde gelen markalar için dijital strateji ve pazarlama danışmanlığı yapıyorum. Reklamcılık eğitimleri ve etkinliklerinde görev alıyorum. Hobi olarak mobil oyun geliştirmeye çalışıyorum.
2. Kariyer yolculuğunuz nasıl başladı?
Üniversite’deyken dijital pazarlama alanında yarı zamanlı olarak çalışıyordum. Meraklı olduğum ve yapmayı sevdiğim işlerden birisiydi dijital reklamcılık. Kariyer konusunda çok değerli bir üniversite hocamın güzel bir sözü vardı bizlere; “Yarın bu bölümden mezun olduğunuzda hiç bir şirket sizi Shakespeare okuduğunuz için işe almayacak, sizler Hamlet okurken problem çözme yeteneği elde ettiğiniz için iyi işlerde bulunacaksınız.” Bu yaklaşımın her kelimesini tüm kariyerim boyunca hissettim diyebilirim. Okuldayken yarı zamanlı olarak çalışarak iş hayatına atıldım; özellikle Google tarafında AdWords’de büyük bir potansiyel görüyordum. O dönemde adım atacağım bu sektörle ilgili tüm etkinliklere ve sertifikasyon eğitimlerine katılıp kendimi geliştirmeye çalıştım. Okuldan sonra bir kaç kurumsal iş deneyimim olsa da içimde yatanın kendi işimi kurmak olduğunu çok geçmeden anladım. En iyi yapabildiğim alana odaklanıp bir ajans kurdum, kendi işimin arkasında kariyerimi geliştirmeye gayret gösterdim. Türkiye’de perakende, otomotiv, ulaşım, oyun ve birçok sektörde önde gelen markalar için dijital strateji ve pazarlama danışmanlığı yaptım. Şuan reklamcılık sektöründe eğitmen ve danışman olarak kariyerimi sürdürüyorum.
3. Kendinizi geliştirmek için neler yaparsınız?
İşinizin temelini dijital dünya oluşturuyorsa, teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri sürekli takip etmek zorundasınız. Öğrenme istediği ve hep meraklı olabilmenin gelişim için önemli olduğunu düşünüyorum. Merakım ve öğrenme isteğim ne yöndeyse o yönde kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Programlama bilgisi için programlama dili öğrenmek benim için yeni bir dil öğrenmek kadar önemli. Sınırlı kaynakların olduğu zamanlarda eğitim gördüm, Online’ın gücüne bu yüzden çok inanıyorum. Bugün YouTube’da bir şeyler öğrenmek istiyorsanız her konuda video bulabiliyorsunuz. Her yıl yeni bir programlama dili öğrenmek gibi bir hedefim var. Endüstri 4.0 ülkemizde de konuşulmaya başlandı, buradaki en önemli konularda ben neler yapabilirim, hangisi bana heyecan veriyor, nasıl katkı sağlarım gibi düşünmeye başladığınızda önünüze “yapay zeka”, “giyilebilir teknolojiler”, “3D Yazıcılar” gibi birçok konu geliyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde hayatımızın büyük bir bölümünü oluşturacak teknolojik gelişmeleri bugünden takip etmek, öğrenmek ve daha önemlisi öğrendiğim alanlarda ortaya bir proje çıkarmak gibi kendimi zorlayacağım alanlar belirlemeye çalışıyorum, zorlanmadan ve disiplinli çalışmadan gelişmek mümkün değil.
4. Renkli Kampüs deneyiminiz nasıldı?
Benim için çok keyifli bir deneyimdi. Sunumdan sonra inanılmaz sorular aldım. Sunumları pür dikkat dinleyen ve gerçekten akıl dolu sorular ileten arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Ülke koşullarını düşündüğünüzde çoğu zaman gençlerimizle ilgili karamsarlığa düşebiliyorsunuz; tüm kişisel zorluklarına rağmen katılım sağlayan, meraklı ve bilgili gençlerimiz beni gururlandırdı. Özellikle fiziksel engelli arkadaşlarımızın etkinliğe katılması için çaba gösteren ailelerine, annelerimize çok teşekkür ederim. Umarım katılan tüm arkadaşlarımızın aklında bir ışık yakabilmişizdir. Uzun bir süre unutmayacağım ve yeri geldiğinde mutlaka anlatacağım güzel bir anı oldu bana.
5. İş hayatında tecrübeli bir birey olarak gençlere vermek istediğiniz bir mesajınız var mıdır?
Gençlerimiz için şu an ki koşulları düşünerek ve günümüze göre kariyer planı yapmamalarını öneririm. Dünya Ekonomi Forumu’nu takip ettiyseniz, 2025 yılına kadar gerçekleşmesi muhtemel endüstri 4.0 alanlarından bahsediliyor. 2025 yılına kadar insanların %10’u, %90 ihtimalle internete bağlı giyilebilir bir teknoloji ürününe sahip olacak, okuma gözlüklerinin %10’nun internete bağlanabilme olasılığı %85, 3D yazıcıların araba üretmesi ihtimali %84, Amerika’daki trafiğin %10’nunda insansız araçların olma ihtimali %78. Yapay zekaların yönetim kurulu toplantılarında danışmanlık yapma ihtimallerinden bahsediliyor. Teknolojik gelişmelerin iş pozisyonlarının dağılımını önemli derecede etkilemesi bekleniyor. Dünya bu yönde ilerliyorken genç arkadaşlarımıza tavsiyem bugüne değil geleceğe bakarak kariyerlerine yön vermeleri. Ülke koşullarımız ve hayatın gerçekleri bizleri çoğu zaman geçmişe takılıp kalmaya ya da bugünün koşullarına odaklanmaya itiyor, bu yanılgıya düşmesinler. Yarın bir yapay zeka tabanlı bilgisayar, bugünün birçok iş kolundaki insan istihdamının yerini alacak gibi görünüyor, bu yapay zekayı geliştiren tarafta olmak mı, değişiyor olacak iş kolunda çalışıyor olmak mı? Bu sorusunun cevabı önemli.
Yorumla